Kelner – barman

Celem kształcenia jest uzyskanie kwalifikacji kelnerskich zgodnie z wymaganiami wszelkich zakładów gastronomicznych: restauracji, kawiarni, pubów, barów itp. Zadaniem Kelnera-barmana jest obsługa gości od momentu ich wejścia, aż do opuszczenia lokalu. Bardzo ważnym jej elementem jest wytworzenie przyjaznej i bezpiecznej atmosfery, która zachęci klienta do pozostania w lokalu. Kelner-barman powinien łatwo i szybko nawiązać dobry kontakt z gościem lokalu, zaprosić do stołu, podać menu, przy wyborze dań doradzić bądź potwierdzić wybór klienta, przyjąć zamówienie i podać zamówione dania i napoje zgodnie z zasadami savoir-vivre. Do kelnera należy właściwe nakrycie stołu, które jest pewnego rodzaju kompozycją, powinno być zgodne z zasadami savoir-vivre i być atrakcyjne dla klienta. Kelner odpowiada za serwowane potrawy i to on przyjmuje pochwały i reklamacje. Przez cały czas obsługi powinien zwracać uwagę na obsługiwane osoby, uprzątać puste naczynia, podawać nowe, serwować kolejne potrawy zgodnie za sztuką i kolejnością zamówienia. Ostatnim etapem obsługi jest podanie rachunku i otrzymanie zapłaty. Do barmana należy sporządzanie wszelkiego rodzaju napojów zgodnie z oczekiwaniami klientów, dobór odpowiednich składników oraz kompleksowa obsługa klientów odwiedzających danych lokal. Niezwykle cenna jest własna inwencja w sporządzaniu i modyfikowaniu przepisów na napoje.

Dobrze wykształcony, elokwentny i sprawny kelner-barman, znający kilka języków, nie ma problemów ze znalezieniem pracy. Może pracować w lokalach gastronomicznych w kraju i zagranicą, a także na jednostkach pływających jako steward. Zawód kelnera-barmana jest pewnego rodzaju sztuką, które podstaw można się nauczyć w naszej szkole, ale pełną sprawność można osiągnąć tylko podczas praktyki od doświadczonych kelnerów i barmanów. W zawodzie kelnera i barmana rozgrywane są zawody i mistrzostwa, których zwycięzcy cieszą się dużą sławą i mogą znacząco podnieść swoje zarobki. Jest to tez doskonały sposób na podniesienie kwalifikacji wszystkich ich uczestników.

Zarobki zwykle składają się z pensji otrzymywanej od pracodawcy i z napiwków otrzymywanych od klientów. Jedno i drugie zależy od klasy i położenia lokalu. Sprawny kelner potrafi zarobić z napiwków więcej niż otrzymuje pensji podstawowej.

Roczny program nauczania obejmuje następujące przedmioty:

  • podstawy żywienia człowieka,
  • wyposażenie techniczne,
  • BHP,
  • obsługa konsumenta,
  • technologia gastronomiczna z towaroznawstwem,
  • gospodarka i rachunkowość przedsiębiorstw gastronomicznych,
  • zajęcia praktyczne,
  • praktyka zawodowa.

Warunkiem pracy w tym zawodzie jest dobry stan zdrowia, gdyż jest to praca w ciągłym ruchu, wymaga pokonywania wielu kilometrów, niezbędna jest tez duża cierpliwość i wyrozumiałość.

Serdecznie zapraszamy!